top of page

Nyirokterápia

A nyirokrendszer betegségei-, reumás eredetű megbetegedések, műtét-, sérülés utáni állapotok, sugárterápiás kezelés utáni állapotok esetén a szövetekben rekedt nyirokfolyadék elvezetésére alkalmazott, kézzel végzett nyirokdrenázs, kompressziós pólya felhelyezésével és mozgásterápiával.

A nyirokrendszer a vénás rendszer támogatására szolgál, a szövetközti folyadékot vezeti vissza a centrális keringésbe. Nyiroködéma (lymphoedema) esetén a nyirokrendszer valamilyen oknál fogva elégtelenné válik arra, hogy ellássa feladatát, így a szövetekben felgyülemlik a folyadék. A diszfunkció oka lehet veleszületett vagy szerzett, például: baleseti sérülés, műtéti beavatkozás, daganatos betegség, sugárkezelés, gyulladás, nyirokerek fejlődési rendellenessége, immobilizáció, Sudeck- szindróma, Rheumatoid Arthritis, Parkinson-kór (a teljesség igénye nélkül).

A kezelést minden esetben szakorvos indikálja, ezután kerül sor a komplex ödémamentesítő kezelésre, mely során manuális nyirokdrenázzsal megnyitjuk a centrális nyirokszervek nyirokcsomóit és a nagy nyirokerek aktivizálásával szívó hatást gyakorlunk a perifériás nyirokerekre. A törzsön és/vagy végtagon  végzett speciális fogásokkal összehúzódásra késztetjük a kisebb nyirokereket a bőrben, az ödémát elvezetjük a károsodott vagy elégtelen működésű terület  megkerülésével a nagyobb gyűjtőerek felé. A manuális kezelés fájdalommentes. Ezután felhelyezzük a kompressziós pólyákat és egyénre szabott gyógytornát végzünk. A nyirokterápiát orvosi javaslatnak megfelelően kúraszerűen kell végezni. Célunk, hogy az adott területet mentesítsük az ödémától és ezt az állapotot hosszútávon megtartsuk, ennek érdekében a pácienst életmódbeli tanácsokkal segítem és a rugalmas pólya felhelyezését is megtanítom.

Kiegészító terápiák:

Bemer terápia, kineziotaping.

bottom of page